Райко Райков – „Фулмакс 21“ АД Габрово © biz.gabrovo.net, Дестинация Успех

Райко Райков – „Фулмакс 21“ АД

„Фулмакс 21“ АД Габрово е кожарска фабрика, създадена през 1994 г., с основна дейност производство на естествени лицеви кожи.

Фабриката произвежда говежда напа за мъжки, дамски, детски и работни обувки: обикновена, анилинова и семианилинова; говежда напа хидрофобизирана – гладка и шагрен; говежди и биволски бланк, растително издъбен за колани, хамути и аксесоари, с дебелини 3 до 5 мм; говежди нубук, нормален и промазан – Рейнджър, Орландо и др.; говежди шпалт велур за обувки; говежда напа за облекла, тапицерия и дребна галантерия; говеждо и свинско ует – блу за износ; говежди и конски кожи с косъм – “ тюлен бокс “; свинска, говежда и козя „еко“ фодра за спортни артикули, хастар и дребна галантерия; ярешка напа за облекло и ръкавици; работни чанти от естествени кожи за енергетици, работещи в БДЖ, строителство и др.; ловни артикули – колани, патрондаши, калъфи за пушки и др. аксесоари от естествена кожа.

Изпълнителен директор на фабриката е ст.н.с. инж. Райко Райков. Той е кожарски специалист от Техникум по кожарство гр. Ловеч и ВХТИ – гр. София – специалист технология на кожите. Хабилитиран като старши научен сътрудник в Института по кожарство – гр. Габрово. Автор на много научни разработки. Участвал в строежа и пускането на четири кожарски фабрики – 2 в чужбина (Танзания и Казахстан) и две в България (гр. Русе и гр. Габрово).

Уебсайт: www.fulmax.com

Вижте статия за „Фулмакс 21“ АД в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Пътят до Габрово

„Чувствам се габровец, защото вече от 47 години съм в Габрово. През 60-те години в Габрово се основа научен институт в областта на кожарството, който имаше нужда от добри специалисти. По това време бях с 13 години практика в кожарска фабрика. Имах късмета да дойда в габровския институт и около 25 години работих в него. Там се хабилитирах като старши научен сътрудник. В института се занимавахме с изследователска работа, разработих научни трудове, участвах в международни симпозиуми. В първите години на 90-те започнах с малка фирма, която шиеше чанти и дрехи, започнахме да правим и мебели. Впоследствие взех под наем кооперация и без никаква помощ успях да я развия благодарение на поръчки за армията и полицията. Построихме и нов цех за част от производството ни извън централната част на Габрово.“, споделя Райков.

Формулата на дългогодишния бизнес успех

„Имам 61 години трудов стаж. Рядко може да се намери човек на 80-годишна възраст без прекъсване да работи и да управлява фабрика. Съдбата ми отреди, че трябва да продължа да работя. До този момент ме е мотивирало, че съм добър специалист, че съм направил една фабрика с двете си ръце, а при това съм и доайен на Съюза на индустриалците и работодателите в Габрово. След като се закриха почти всички кожарски заводи в страната, които бяха с огромен капацитет, остана една единствена фабрика – „Фулмакс“.

Гледайте интервюто с Райко Райков тук:

 

Разгледайте галерия с производствени кадри на „Фулмакс 21“ АД:

Видеоинтервюто с Райко Райков е осъществено в рамките на проекта „Дестинация Успех. П.К. 5300“ на Сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово. Проектът се реализира по Програма Младежки дейности с финансовата подкрепа на Община Габрово и партньорството на Национална Априловска гимназия и Габрово Daily. Интервюто е взето на 12 юни 2015 г. Интервюиращ: Боряна Лалева.

Scroll to top