Константин Василев – ЗГПУ Габрово © biz.gabrovo.net, Дестинация Успех

Константин Василев – ЗГПУ

Завод за графични и периферни устройства (ЗГПУ) Габрово е създаден през 1986 г.

Понастоящем развива следните дейности: Разработка, производство, търговия и сервиз на фотоелектрични растерови и кодови преобразуватели на ъглови премествания (ФРП, ФКП, енкодери); Разработка и производство на сензори на Хол; Разработка, производство, търговия и сервиз на плотери – пишещи, режещи и гравиращи; Разработка, производство, търговия и сервиз на вибрационни бункерни захранващи устройства(вибробункери), вибрационни линейни транспортьори и ориентираши системи; Производство на прецизни съединители – мембранни и силфонни; Производство на силови съединители.

Сред продуктите и услугите на ЗГПУ са: Фотоелектрични растерови и кодови преобразуватели на ъглови премествания (енкодери), намиращи приложение като измервателни средства, в автоматизацията на технологични линии и процеси, и в машини с CNC управление; Мембранни и силфонни съединители; Професионални плотери формат А0 – пишещи, режещи и гравиращи; Вибрационни бункерни захранващи устройства и вибрационни линейни транспортьори; Датчици на Хол.

Уебсайт: zgpu.com

Вижте статия за ЗГПУ в Онлайн енциклопедия Габрово тук

ЗГПУ през годините

От основаването си през 1986 г. до 1990 г. бележи ръст в развитието си и е силно представена сред габровските фирми, споделя Константин Василев. В нея работят над 400 души, произвеждат се системи за автоматизация, системи за графично периферно измерване, откъдето идва и наименованието на фирмата ЗГПУ. След 1990 г. идва крах на фирмата и съкращения на работниците. От 400 души персоналът е съкратен до около 35. Сменят се директори изключително често. През 1996 г. фирмата е приватизирана и бавно, постепенно, методично, с много усилия фирмата се издига до сегашното си ниво. Тогава има 8 машини с цифрово програмно управление, в момента са близо 30. Персоналът неколкократно се увеличава и в момента са 80.

Пазарите

Чуждестранните пазари заемат около 70% от продукцията на ЗГПУ. Главно ЗГПУ изнася за Германия, Швейцария, Англия, Словения, Хърватска, споделя Василев. Излизането на чуждестранните пазари за ЗГПУ е изключително важно и се отразява върху обема на производството и броя на наетия персонал. За да се докаже една българска фирма сред чуждестранни партньори, качеството на продукцията е от голямо значение. Чуждите фирми бавно и трудно одобряват доставчици от страни като България. Важно за чуждестранните партньори е българската фирма да докаже, че може да работи качествено, в срокове, да поддържа конкурентни цени.

 

Разгледайте галерия с производствени кадри на ЗГПУ:

Видеоинтервюто с Константин Василев е осъществено в рамките на проекта „Дестинация Успех. П.К. 5300“ на Сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово. Проектът се реализира по Програма Младежки дейности с финансовата подкрепа на Община Габрово и партньорството на Национална Априловска гимназия и Габрово Daily. Интервюто е взето на 13 юли 2015 г. Интервюиращ: Симона Симеонова.

Scroll to top