Евгени Станчев – „Подемкран“ АД Габрово © biz.gabrovo.net, Дестинация Успех

Евгени Станчев – „Подемкран“ АД

„Подемкран“ АД е от водещите в света доставчици на кранови компоненти, предназначени за кранопроизводители и крайни клиенти. Фирмата създава дивизия индустриални кранове, действаща на територията на България и региона.

Фирмата произвежда индустриални кранове, леки кранови системи, въжени телфери, верижни телфери, процесни и тежки кранове, аксесоари за подем, инженерни съоръжения.

В исторически план заводът за производство на електротелфери в Габрово е създаден с разпореждане на Министерския съвет от 30 януари 1961 г. Така се появява нов отрасъл в машиностроенето. На мястото на леярския цех на завод „Янтра” в северната индустриална зона се изграждат корпусите на най-големия в света завод за електротелфери – „Подем”. Производството им започва няколко месеца по-късно – на 16 декември, т. е. близо две години преди тържественото откриване на завода (28 април 1963 г.). За образец е използвана чешка конструкция. През 1962 г. започва серийното им производство и през м. март с. г. е направен износ на първата пратка от 28 електротелфери за Полша.

Уебсайт: podemcrane.com

Вижте статия за „Подемкран“ АД в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Развитието на един завод с над 50-годишна история

„Развитието на „Подемкран“ минава през много перипетии. Бил е най-големият производител през 80-те години в световен мащаб. След разпадането на социалистическия блок е имало голям срив, заводът почти престава да работи. В края на 90-те години идва приватизацията, спира производството. През 2002-2003 г., след като минава през неколкократна промяна на собствеността, започва отново да се пуска производството в завода. Почти изцяло е подновено оборудването през тези 13 години оттогава и постепенно „Подемкран“ се връща на традиционни и на нови пазари. В момента „Подемкран“ е един от най-големите производители на електротелфери и кранове в световен мащаб, сред четирите най-големи компании в света. Всяка година ние инвестираме в оборудване чрез собствени средства и по европейската програма „Конкурентноспособност“.

Формулата на бизнес успеха

„Причината „Подемкран“ да бъде предприятия, което се развива и да отбелязва ръст на продажбите, е непрестанното развитие. Проблемът на голяма част от старите, традиционни предприятия от тежката индустрия най-вече, е, че в процеса на разпад на социалистическия блок, не успяха да се преориентират. Ние ежедневно развиваме и имаме амбициозен план за продуктово и конструктивно развитие и буквално всеки месец в производството внедряваме модификации на съществуващи изделия или внедряваме нови изделия. Ако продаваш само в България и бившите съветски републики, можеш да предлагаш това, което се е произвеждало и преди 30 години, но ако искаш да си успешен на пазарите на развитите страни, трябва да се съревноваваш с водещите в бранша световни производители. Ако изделието няма тяхното качество, визия и функционалност и конкурентна ценя, няма шанс да останеш на пазара“, споделя Станчев.

 

Разгледайте галерия с производствени кадри на „Подемкран“ АД:

Видеоинтервюто с Евгени Станчев е осъществено в рамките на проекта „Дестинация Успех. П.К. 5300“ на Сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово. Проектът се реализира по Програма Младежки дейности с финансовата подкрепа на Община Габрово и партньорството на Национална Априловска гимназия и Габрово Daily. Интервюто е взето на 1 юли 2015 г. Интервюиращ: Стилиана Андреева.

Scroll to top