Георги Бижев – „Мак“ АД Габрово © biz.gabrovo.net, Дестинация Успех

Георги Бижев – „Мак“ АД

МАК АД– Габрово е една от най-старите текстилни фабрики в България. Фирмата е 100% частна собственост. Тя е специализирана в производство и доставка на военни, полицейски , пожарникарски униформи и екипировка. С цялостно оборудване, знания и опит в тъкането, апретирането и производството на готови облекла, МАК АД е лидер в тази част на Европа за производство на военно тествани продукти.

Компанията разполага с цялостна производствена линия за подготовка, тъкане и апретурна обработка на всички видове тъкан текстил.

Компанията притежава завършена производствена линия на различни облекла и екипировка: военни, полицейски, пожарникарски униформи и униформи за охранителни фирми; всички видове работно облекло, балистични жилетки, тактически жилетки, спални чували, костюми против дъжд; пожароустойчиви костюми, бронирани жилетки с разнообразен дизайн и тегло както и с различна степен на защита според стандарт NIJ STD 0101.04; спални чували; костюми против дъжд и дъждобрани; гащеризони, бронирани жилетки и др.

Уебсайт: www.mak.bg

Вижте статия за „Мак“ АД в Онлайн енциклопедия Габрово тук

След приватизацията влязох в това предприятие с голяма охота, споделя Георги Бижев за бившия комбинат „Васил Коларов“, днес „Мак“ АД. „Имаше всички признаци предприятието да бъде реформирано – да бъде събрано в пространството, от 30 млн. метра производство да слезе на 3 млн. метра, да се намалят енергийните разходи, да се създаде нов асортимент. Тази фабрика беше на ръба да потъне, както почти всички други текстилни фабрики в Габрово“, разказва Бижев за трудностите по пътя към оздравяването на фирмата.

При национализацията на предприятията около 63 габровски текстилни предприятия са обединени в големия памукотекстилен комбинат. Трябва да се гордеете, че сте наследници на тези индустриалци, те са достойни за почит, заяви Бижев по време на интервюто.

 

Разгледайте галерия с производствени кадри на „Мак“ АД:

Видеоинтервюто с Георги Бижев е осъществено в рамките на проекта „Дестинация Успех. П.К. 5300“ на Сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово. Проектът се реализира по Програма Младежки дейности с финансовата подкрепа на Община Габрово и партньорството на Национална Априловска гимназия. Интервюто е взето на 10 юни 2015 г. Интервюиращ: Стефани Минчева

Scroll to top